Daha sağlıklı, mutlu ve dengeli bir yaşam sürmek konusundaki arayışlarımız devam ederken, karşımıza güncelliğini hala koruyan kadim bir tıp sistemi olan Ayurvedada çıkıyor. Peki Ayurveda nedir ve günümüzde bir tıp sistemi olarak nasıl uygulanır?
Ayurveda Bilimi, kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5,000 yıllık bir şifa sistemi olup, insanlığın doğayla uyum içinde yaşamasını sağlar. Sanskrit kökenli bir kelime olan Ayurveda, “Ayu” ve “Veda” kelimelerinin birleşiminden oluşur. “Ayu” Hayat ve “Veda” Bilgi anlamına gelir. Ayurveda günümüzde kısaca “Yaşam Bilimi” olarak tercüme edilir. Ayurveda başlangıçta nesilden nesile sözlü şekilde aktarılmış olsa da, bu kadim bilgiler zamanla yazılı metinlere dönüştürülmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
Ayurvedik Tıp Biliminin kaynağı olan eski Hint metinlerinde, Fiziksel Beden, Zihinsel Beden ve Ruhsal Beden bir kabul edilir ve ancak bu üç ana beden uyumlu ve dengedeolduğunda kişi sağlıklı kabul edilir.
Peki Ayurveda’ya göre üç ana beden nasıl dengeye getirilir?
Ayurveda’ya göre hastalıklar fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengesizliklerden kaynaklanır; bu dengesizlikler ise kişinin yaşam tarzının değiştirilmesi, bünye tipi ve doğayla uyumlu beslenme ve şifalı bitkilerden alınan destekler ile ortadan kaldırılabilir.
Yoga ile kardeş bilim olarak kabul edilen Ayurveda Biliminin amacı, insanların doğuştan sahip oldukları bünye tipini belirlemek ve bu doğrultuda hayat boyu dengede kalmalarını sağlayacak rutinleri onlara kazandırmaktır. Ayurveda ile kişiler doğalarına uygun yaşam tarzı ve rutinleri benimseyerek hayat kalitelerini arttırabilir, daha mutlu ve huzurlu bir hayat sürebilir ve olası hastalıkları henüz ortaya çıkmadan önleyebilirler.
Ayurveda ile sağlığa nasıl ulaşabiliriz?
Ayurveda’ya göre vücuttaki tüm hastalıkların kökü “Ama” yani sindirim sistemimizdeki toksinler kaynaklıdır. Kişinin güçlü bir “Agni” yani sindirim ateşine sahip olması sağlıklı olmanın baş kuralıdır. İşte tam bu sebeple Ayurveda “Ne yersen, O’sun” sözü yerine, “Neyi sindirebiliyorsan, O’sun” yaklaşını benimser. Sindirim sistemimizin sağlığı, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır.
Ayurveda, yaşam tarzı uyarlamaları, günlük ve mevsimlik rutinler,nefes egzersizleri, kişiye özel beslenme programları, fiziksel aktivite önerileri, güçlü bitkisel formülleri, meditasyon ve yoga, mevsim geçişlerinde yapılan ve vücudu toksinlerden arındırmaya yarayan arınma programları ile kişiye özel iyileştirmeler uygular. Ayurvedik tedavi yöntemlerinde ilaç kullanılmaz; birtakım şifalı bitkiler ile kişilerin sağlığı desteklenir.
Siz de Ayurveda’yı hayatınızadahil etmek istiyorsanız, bunun en basit yolu gündelik rutinleri hayatınıza dahil etmek olabilir. Denemeye değer duruyor. Değil mi?
Comments