top of page

YOGA

Updated: Aug 3, 2021

Pandemi hepimizi evlere kapatırken, yeni bir tanım öğretti: ONLİNE. Online kavramı ile birlikte olmaz dediğimiz her şeyin pek de güzel olabildiğini keşfettik, keşfediyoruz. Ve bu kavramın evlere girmesi ile gördüğüm yoga’nın hemen hemen herkesin evine girmeye başladığı oldu.



Ve evet son dönemde yoga, yeniden ve yeniden popüler olmaya başladı. Bundan 12 sene önce pazardan aldığımız taytlarla yoga sınıflara giderken şimdi yoga pazarı diye bir alan oluştu. Yoga uzmanlık programlarının ve yoga derslerinin sayıları artmaya başladı.

Bunları ‘kötü’ diye yazmıyorum, yoga’nın da tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de değişime uğradığını anlatıyorum.


Yoga’nın en derindeki anlamını idrak uzun bir yolculuk. Bir derste ya da bir eğitimde anlamak isterseniz muhtemelen anlayamazsınız! Bunun nedeni bir yandan çok basit ve bir yandan da öyle geniş bir kapsama alanı vardı bunu fark etmek, seneler alabiliyor.


Sözlük anlamı ile birlik, birleşme demek ama bu birleşme bu kelimeleri söyleyince belirmiyor! Çok daha derinde… Ruh, beden, fiziksel beden, sinir sistemi, düşünce, duygu… Ayrıymış gibi görünenin her zaman bir olduğunun idrakı…


Hemen hemen hepimiz fiziksel bedende yogaya başlıyoruz. Fiziksel bedenle başlamayan başka yoga türleri de var ama genelde modern hayatta hareketli şehir hayatını ancak böyle dengeleyebiliyoruz. Nefesimizle senkronize hareketler ederek o an orada olmayı seçerek (mat ve kendiniz), bazen akrobasi hareketlerin güzelliğine fazlasıyla sahiplenerek yoga pratiğine başlıyoruz.


Fiziksel pratik; yolun bir yerinde yan matla kıyaslama yapmadan kendi bedeninizin yanınızdaki gibi olmasını isteyerek itip çekmeden kabullenmeyi öğretiyor. Ama bu gelene kadar nasıl sigara, alkol gibi farklı şeylerin bağımlısı oluyorsak pozların ya da fiziksel pratiğin bağımlısı olabiliyoruz.( Ben öyleydim )Bu da iyi ya da kötü değil, sadece sürecin kendisi… Bebek adımlarının kendisi.


Sanırım uzmanlık eğitimi aldıktan sonraki ilk üç sene kendi yaptığım şeklin gerçek yoga olduğunu içten içe savunuyordum! Günümüz yoga’sının görsellik olmadığına inandığım için bunu yaptığını gördüğüm herkesi içten içe dışlıyordum.


Ama derslerde yoga’nın nasıl bir birlik olduğunu anlatıyordum! Nasıl bir ikiyüzlülük…

Bu bölüm kendimle çalıştıkça; kendimin her haline olabildiğince yaklaştıkça değişmeye başladı. Çünkü hayatın sırrı şu: Kendinin her halini kucaklamaya istek duyduğunda, herkesin her haline de kalbin de yer açabiliyorsun.


Sözde değil, anlam özde içeri girdiğinde yoga, dönüştürüyor!


Günümüzde hemen hemen herkesin yoga derslerine bu kadar çok girmesin nedeni tam bu! Vakti gelince tüm halının altına attığınız tüm karanlık hallerinizi halının üzerine yavaş yavaş getiriyor. Ve açığa çıkan her anı Güneş’in ışığına karışıyor. Çünkü açığa çıkan her şey rahatlatır!


Mat ayna!


Derse gelen öğrencilerin poza girerken ve çıkarken tavırları mat dışındaki ya da o anki ruh hallerinin de yansıması oluyor. Ve en derinde aslında o anda olanla temas edip olabildiğimizce yaklaşmayı öğreniyoruz.

Dolayısıyla fiziksel pratikte ister ters duruş sevdalısı ol, ister meditasyon sev. YOGA, o kadar büyük ki hepsini her halimizi, her tavrımızı kapsıyor. Yeter ki o anki olan halimizi görecek kadar orada olalım.

YOGA, öyle şifalı bir sanat ki, kimsenin tekelinde değil! Kimsenin neyin yoga olduğunu söylemeye ihtiyacı yok!

Yoga, kendi gerçeğini görmeye istek anbean..

Hepimiz aynı okyanus’un içindeyiz. Bazı dalgalar çok yüksek, bazıları daha alçak hepsi Okyanus’un içinde…



HEPİMİZ ADIM ADIM BU OKYANUS’UN İÇİNDE ‘İYİ’ HİSLERİ TAKİP EDEREK YOL ALABİLİRİZ VE VAKTİ GELDİĞİNDE ASLINDA O ‘İYİ’ DE DEĞİŞECEK!

Yoga’nın bizi bu kadar değiştirmesindeki sır da tam bu arada!


Haziran 2021 / Özde Çolakoğlu






14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page